Årets slut


Julen är bakom knuten och det nya året likaså. Det kanske verkade som om projektet skulle ha tagit en lång paus men det händer saker och ting med jämna mellanrum. Kanske vi har alla haft behov av en liten ande paus, det var ju en intensiv sommar, så som det alltid brukar vara ute på fältet.

 

Vintermånaderna innebär att ta hand om allt det arbete som inte gjorts på sommaren. Hundratals, eller närmare sagt tusentals burkar med insekter och fiskar måst artbestämmas. Över 20 000h inspelade toner skall gås igenom. Det är saker som inte konkret märks för dem som är "utanför". Ofta sker det på kontoret och ser kanske inte lika intressant ut som de saker som sker utomhus. Inomhus sitter man bara på sin plats… (Man måste väl vara en aning galen för att artbestämma tusentals fiskyngel vars storleks är mindre än 10mm, eller räkna döda myggor?)

Allt detta leder dock hoppeligen till något… Att kunna dra slutsatser om vilken slags flada och varför är bäst för fisklek, eller få klarhet på hypotesen om fladdermössens migrationsrutt! Förhoppningsvis får vi svar på frågor och kanske är vi tvungna att även ställa nya, båda alternativen låter bra. Hur som helst har vi under sommarens lopp samlat in en hel del ny information om ekosystemet flada. Vi väntar alla ivrigt på att få dra preliminära slutsatser av sommarens inventeringar.

 

Under projektets förstå år har jag fått bekanta mig med en hel del nya människor; experter på sitt område och underbara kolleger. Folk som är entusiastiska om det de gör och sprider sin kunskap med andra uppskattar jag, deras iver smittar och jag intresserar mig plötsligt för saker jag förr inte ägnat mig för!


Det kommande årets insatser planeras häftigt. Det som står klart är fler fältinventeringar men denna gång satsar vi på att fördjupa oss mer på enstaka områden, istället än på alla de 50 flador som inventerades förra sommaren.

 

Nu är det ett passligt tillfälle att tacka alla som på något sätt har medverkat i projektets första år på ett eller annat sett. Jag ser framemot det kommande året och de nya utmaningarna som projektet kommer att ställa oss.

 

Och apropå, annat som är tidskrävande; att bygga upp  hemsidor! Det är definitivt något som händer bakom kulisserna och blir synligt först när de publiceras, dvs nu! Detta är ett bra sätt att avsluta året och önska alla en God Jul.

 

www.kvarkenflada.org

 

- Roosa

IMG_0329JPG
Sensommarbild ur Nygrundsbukten Bild: Anniina Saarinen