Motorvägen upp till fladan




Fiskräknare används normalt för att räkna antalet öring och lax som stiger i älvar för att leka. Det är mycket sällan som de används för någon annan art eller vid något annat ställe.

Igår var jag ute på fältet med Lari från Luke och vi råkade komma på plats vid precis rätt tid. Hannu från vår samarbetspartner NTM-Centralen var vid Fladan med Riku för att kolla vad det skett vid den lilla bäcken under natten. 
Flador är kopplade till havet men vattenutbytet är limiterat. 

wp_20170503_12_27_54_richjpg
Den lilla bäcken som förbinder fladan med havet. På mitten kan man se fiskräknaren som även gör bilder. Bild: Anette Bäck, Forststyrelsen

Fiskräknaren hade ställts upp så att den beräknar fiskar som stiger till fladan. För allas stora förvåning handlade denna lilla bäck om en motorväg som kördes full fart på natten! Medan Lari gav skolning åt Riku om yngelnotan hjälpte jag till Hannu att tömma den lilla ryssjan som låg vid mynningen. Under natten hade ungefär 1000 mörtar, 8 abborrar och en gärs stigit i fladan. Jag gapade av antalet fiskar! Hur kan det komma så mycket fisk upp för denna lilla bäck under en natt?!? Men det var ju litet som jag såg, Hannu berättade att under den mest aktiva natten hade upp till 3000 mörtar, enstaka abborrar och gäddor stigit upp i fladan. Att föreställa sig den mängden under en natt är för mig nästan omöjligt. Detta ger ett helt nytt perspektiv om fladornas betydelse för vandrande fiskar, och nu menar jag andra fiskar än lax och öring.

Hur vet man då vad som har simmat förbi, om man inte fångar dem?

 
ahvenjpg                     haukijpg
Abborre, Bild: NTM-Centralen        Gädda, Bild: NTM-Centralen

Fiskräknaren får formen på de fiskar som simmar igenom med hjälp av infrarödteknik. Gäddan är enkel att känna igen men abborren kan vara svårare för en ovan beskådare.

Under tiden vi satt och räknade våra tusen mörtar övade Riku köra den fjärrstyrda båten som för ut abborryngelnotan samt försökte hitta gäddyngel. Vi var lite för tidigt ute men nästa vecka borde det finnas fiskyngel. Nu hittade vi bara abborrom som inte kläcks på flera dagar.  När våren har varit så kall är det svårt att förutsäga när fiskarna leker, men efter att ha varit ute denna vecka och spana efter yngel (som inte hittades) visste Lari, att kommande vecka kommer att vara den rätta. En av dagens höjdpunkter för mig var Lari som  hittade  rom av abborre, mer än han någonsin sett i sitt liv på en gång! På en hundrameters sträcka var hela strandkanten täckt av rom. Imponerande.

- Roosa

https://www.youtube.com/watch?v=6OuU05o73z0   Här video om yngelnotan


romabborrejpg Abborrom är oftast fast vid växtligheten  Bild: Lari Veneranta/Luke