Sista veckan!

Nu börjar sista veckan! Både Forststyrelsen och Länsstyrelsen Västerbotten avslutar fladornas växtlighetskarteringar denna vecka. Ifall inget går tokigt borde denna delen av jobbet vara avlagd på fredagen. På båda sidorna av Kvarken har teamen gjort långa dagar för att uppnå de mål som uppsatts. Då detta är ett projekt får vi bestämma själv rätt mycket av det vi gör och hur mycket. Mitt mål var att denna sommar kartera alla de 34 utvalda flador på finska sidan av Kvarken.

Även under denna sommar har jag blivit påmind om att man inte skall sälja skinnet före björnen är skjuten men det kan inte hjälpas…   Vi är nästan färdiga och egentligen har vi ju redan vunnit! Det fanns ingen som sa att alla utvalda flador skall karteras denna sommar, men mitt mer eller mindre hemliga mål var att få de gjorda. Nu kan vi fortsätta med andra eller varför inte samma saker nästa år.

Detta är ett jobb som inte görs på ”normala” kontorstider. Man börjar  ca kl 8 men slutar sedan när arbetet är färdigt. Eftersom alla har en hög arbetsmoral går det bara inte att lämna något på hälft och återkomma senare till saken. Det inventeras tills det är färdigt. Det är väl en arbetssjukdom som vi alla delar. Eftersom vi jobbat hårt under veckan kunde vi också nu och då skänka oss en extra ledig dag eller en kontorsdag med bara 8h arbete.

Redan nu vill jag tacka mina två arbetsmyror som hela sommaren kämpat hårt och gjort sitt bästa. En vecka skall vi ännu orka och sedan kan vi vara mycket stolta (det får vi nog vara redan nu).

Denna sista vecka befinner sig alla våra flador på havet och vi tar oss dit med båt. Worst case scenario är hög nordlig vind vilket gör det nästan omöjligt att ta sig fram till våra objekt. Regn är inte heller det som önskas för då kan vi glömma drönaren. Vi har tre dagar på oss och fyra flador att inventera. Än så långe är väderleksprognosen nästan på vår sida men om jag lärt mig något under denna sommar så väderleksprognosen är det sista man kan lita på.

Jag önskar Länsstyrelsen Västerbotten samt Forststyrelsen en lyckad sista inventeringsvecka för denna sommar. Om något går tokigt får alla skylla på mig som glädjer mig för tidigt. 

Roosa 

P.S. Det var kanske slut med växtlighetsinventeringarna, men de aktiva fladdermössinventeringarna har nu kommit igång! I fyra veckors tid befinner sig ett team på Valsörarna och studerar fladdermössen. De följer fladdermössens dygnsrytm; sova på dagen och jobba på natten…


vderprognosjpg
Meteorologiska institutets väderprognos söndag kväll


dji_0002jpg
Inventeringsområdet ur drönarens synvinkel  Bild: Jaakko Haapamäki

dji_0647jpg

Till fots måste man ibland också ta sig fram   Bild: Jaakko Haapamäki