Undervattenbiologi från luften

Man borde alltid vara beredd på det oförutsägbara. När jag började med undervatteninventeringar var allt mycket konkret; man skolar sig för att lära sig dyka man går även en utbildning för forskardykning som tar över ett år. Sedan börjar man jobba; dyker i vattnet och gör direkta observationer om det som finns under ytan dvs skriver exakt upp de arter man hittar, hur mycket och på vad de växer.

Nu gör jag samma jobb med mina kolleger, men med hjälp av en drönare! Om jag skulle ha vetat att jobbet innehåller sådant skulle jag nog ha önskat mig en Playstation redan som ett barn, så att användningen av en joystick skulle komma ur ryggraden och inte kräva inlärning. Den bästa delen med jobbet är att man får alltid lära sig nya saker, som också även i detta fall.

Det är inte samma sak att flyga drönare på fritiden och på jobbet. Jovisst det finns allmänna regler som gäller alla angående flyghöjd och platser där man inte får flyga men då det görs för en arbetsgivare kommer ännu andra krav. För oss på Forststyrelsen gäller tex användning av skyddshjälm och glasögon. Ifall drönaren inte kan landas säkert på marken och man är tvungen att ta den i handen ur luften måste man använda handskar. Detta är ju allt förståeligt, ifall det skulle hända någon olycka måste vi ha skyddsutrustning. Det som också gäller är att drönaren inte flygs ensam utan två personer skall vara närvarande vid användningen. Anniina som jobbar på Länsstyrelsen är även  tvungen att ansöka om tillstånd till verksamhet med obemannat luftfartyg och ange all tidigare erfarenhet med drönare.

 Vi på Finlands sida har äntligen fått vår drönare upp i luften men det krävde en hel del tid för att komma så långt…. Eller man borde kanske säga högt?  Man måste först bestämma sig för vilken drönare man vill ha, sedan sätter man tid på att söka de perfekta minneskorten som har tillräcklig skrivhastighet för de bilder drönaren producerar. Man vill hitta den telefon / padda som inte laggar då när bilden ur drönaren kommer på skärmen. Som tur har flera tusen andra människor också satt tid på att ta fram denna information och de delar gärna med sig den på internet, men det tar ändå en låååång tid att hitta allt och bestämma sig.  

Vårt bilaterala sammarbete var denna vecka igen mycket konkret då Anniina kom över till Finland för gemensamma övningar med drönaren. Jag tror att hon fått tillräckligt information för att klara sig jätte bra på Sveriges sida. Tillräcklig information innebär ju det att en hel del saker går fel; man lär ju sig inget då allt går som smort…

-         När drönaren installerar de nyaste uppdateringarna kan det innebära att drönaren inte alls mera fungerar och låter som om den gått sönder

-         Det finns snabb drönar support om man bara skulle förstå en oförståelig engelsk accent

-         Man tror sig ha kontroll över drönaren men den har också en egen vilja och kan plötsligt bestämma att flyga själv istället för att bli flygd av en pilot

-         Man får inte snurra för snabbt i för mörka ställen

-         Man får använda sunt förnuft

 

Efter allt detta är vår uppgift nu att med hjälp av luftbilder tolka växtlighet som finns under ytan… helt med torra fötter kommer vi dock inte undan :)

- Roosa

wp_20170607_15_35_12_richjpg
Detta arbete kräver koncentration   Bild: Roosa Mikkola


wp_20170614_12_12_58_richjpg
Bland annat så här ser det ut på datoren när man tagit luftbilder med drönaren  Bild: Roosa Mikkola

wp_20170614_08_22_28_richjpg
 Allt gick bra och efteråt antecknas anmärkningar i dagboken  Bild: Roosa Mikkola